FSN-veiligheidscommissie


De Federatie Sloeproeien Nederland heeft naar aanleiding van het verschrikkelijke incident in Katwijk dd. 13 oktober 2020 besloten om een veiligheidscommissie te vormen. Een commissie die zowel gevraagd als ongevraagd aanbevelingen kan doen aan het FSN-bestuur met betrekking tot veiligheid. Op 17 november 2020 is de veiligheidscommissie gevormd. De commissie bestaat uit; 

 • Ronald van Ulsen
 • Richard Swart (SRV Delfzijl)
 • Derk Bruintjes (Sloeproeiers Groningen)
 • Marco Schoone (oud- FSN bestuurslid/ oud voorzitter FSN)
 • Kees Verweel (oud- FSN bestuurslid/ initiatiefnemer en beheerder sloeproeienNL en deze site)

De centrale vraag:

Hoe kan de Federatie Sloeproeien Nederland actief bijdragen aan een veiligere sloeproeisport, waarbij preventieve aanbevelingen ter voorkoming van aanvaringen en levensreddend handelen het uitgangspunt zijn?

 

Op de FSN ALV van 27 februari 2021 heeft de veiligheidscommissie een presentatie gegeven (zie downloads), en heeft 10 geprioriteerde aanbevelingen gedeeld;

GEPRIORITEERDE AANBEVELINGEN AAN HET FSN BESTUUR

 1. Alleen “bekwame” stuurlieden aan het roer! Train de stuurlieden actief in hun bekwaamheid.
 2. Overweeg gebruik van een (digitaal) logboek, houdt deze actief bij. Noteer de omstandigheden en bijzonderheden van de training en evalueer bijzonderheden met het team.
 3. Maak een trainingsprotocol bij welke omstandigheden welke (voorzorg)maatregelen passen.
 4. Train de roeicommando’s en noodprocedures regelmatig.
 5. Gebruik naast de juiste verlichting een grote achtvlakkige radarreflector bij verminderd zicht als mist, hevige regen, schemer en duisternis.
 6. Naast het verplicht voeren van de juiste verlichting het grijp klaar hebben van een toeter/ zaklantaarn/ schijnwerper/ flare om te seinen wanneer je onopgemerkt bent.
 7. Iemand aan boord die kan reanimeren, bij voorkeur een EHBO’er/ BHV’er.
 8. EHBO-materialen in een waterdichte ton of grab-bag aan boord waaronder een reddingdeken voor ieder bemanningslid, en het downloaden van de Rode Kruis EHBO app.
 9. Het opzetten van een incident-/ongevallenregistratie.
 10. Bewustwording dragen reddingsvesten. Dringend advies voor de stuur is om te allen tijde (tijdens trainingen en wedstrijden) een reddingsvest te dragen.

 

FSN trainingen 'bekwame stuur'

De FSN Veiligheidscommissie organiseerde inmiddels 6 trainingen 'bekwame stuur' in Willemstad, Lelystad, Culemborg, Terherne en Groningen, en een 'in-company' training bij Sloepweesje in Hoogmade. In totaal hebben circa 250 personen deze trainingen gevolgd!

De trainingen zijn samengesteld en worden gegeven door Marco Schoone of Kees Verweel (beiden lid van de FSN Veiligheidscommissie) en hebben als doel om de veiligheid op het water te vergroten en meer bewustzijn te creëren van alles wat je op het water tegen kan komen. Het programma omvat o.a. de volgende onderwerpen:

 • voorbeelden incidenten op het water
 • ervaringen delen veiligheidsincidenten
 • vaarwateranalyse
 • verantwoordelijkheden stuurman/-vrouw
 • verkeersregels op het water
 • licht- en dagtekens
 • EHBO aan boord
 • Noodprocedures

Een trainingsdag vangt aan om 10:00 uur en wordt rond 15:00 uur afgesloten met een toets en bij goed resultaat wordt de deelnemer beloond met een certificaat. De kosten bedragen € 25,- per persoon incl koffie/thee en lunch. Maximum deelname 35 personen per locatie.

Hou voor nieuwe data (einde seizoen 2023) de site van de FSN in de gaten, of vraag een in-company training aan via veiligheid@federatiesloeproeien.nl

 

De veiligheidscommissie werkt verder aan diverse onderwerpen, onder andere het testen van reddingsvesten, een incidentenregistratie en onderzoek verzekeringen. Heb je tips, ideeën, aanvullingen voor de commissie? Mail dan naar veiligheid@federatiesloeproeien.nl