Een initiatief van sloeproeienNL

FSN veiligheidscommissie


De FSN heeft naar aanleiding van het verschrikkelijke incident in Katwijk dd. 13 oktober 2020 besloten om een veiligheidscommissie te vormen. Een commissie die zowel gevraagd als ongevraagd aanbevelingen kan doen aan het bestuur m.b.t. veiligheid. Op 17 november 2020 is de veiligheidscommissie gevormd:

 • Ronald van Ulsen
 • Richard Swart
 • Derk Bruintjes
 • Marco Schoone
 • Kees Verweel (sloeproeienNL / veilig(sloep)roeien.nl) tot begin 2022 

Op de ALV van 27 februari 2021 heeft de veiligheidscommissie een presentatie gegeven (zie downloads), en heeft 10 geprioriteerde aanbevelingen gedeeld;

GEPRIORITEERDE AANBEVELINGEN AAN HET FSN BESTUUR

 1. Alleen “bekwame” stuurlieden aan het roer! Train de stuurlieden actief in hun bekwaamheid.
 2. Overweeg gebruik van een (digitaal) logboek, houdt deze actief bij. Noteer de omstandigheden en bijzonderheden van de training en evalueer bijzonderheden met het team.
 3. Maak een trainingsprotocol bij welke omstandigheden welke (voorzorg)maatregelen passen.
 4. Train de bijzondere commando’s en noodprocedures regelmatig.
 5. Gebruik naast de juiste verlichting een grote achtvlakkige radarreflector bij verminderd zicht als mist, hevige regen, schemer en duisternis.
 6. Naast het verplicht voeren van de juiste verlichting het grijp klaar hebben van een toeter / zaklantaarn / schijnwerper / flare om te seinen wanneer je onopgemerkt bent.
 7. Iemand aan boord die kan reanimeren, bij voorkeur een EHBO’er / BHV’er.
 8. EHBO materialen in een waterdichte ton of grab bag aan boord waaronder een reddingdeken voor ieder bemanningslid, en het downloaden van de Rode Kruis EHBO app.
 9. Het opzetten van een incident-/ongevallenregistratie.
 10. Bewustwording dragen reddingsvesten. Dringend advies voor de stuur i is om ten allen tijde (tijdens trainingen èn wedstrijden) een reddingsvest te dragen.

 

Begin 2022 heeft de FSN in samenwerking met de veiligheidscommissie cursussen 'bekwame stuur' georganiseerd.

 

De veiligheidscommissie werkt verder aan diverse onderwerpen, onder andere het testen van reddingsvesten en onderzoek verzekeringen. Heb je tips, ideeën, aanvullingen voor de commissie? Mail dan naar veiligheid@federatiesloeproeien.nl